Mercury Black
Mercury Black
Administrator Sovereign of the Power
Propozycje
Pią Wrz 11, 2015 12:58 pm

Ostatnio zmieniony przez [MG] Mercury Kyan Black dnia Pią Sty 03, 2020 12:01 pm, w całości zmieniany 1 raz
First topic message reminder :

Masz jakiś nowy pomysł, który moglibyśmy wprowadzić? Śmiało pisz w tym temacie.
Czy to nowa ranga, system, pomysł na event, wydarzenie - z pewnością wszystko rozpatrzymy i odpowiemy.

Pavel 'Smuggler' Travitza
The Jackal Canis Lupaster
Re: Propozycje
Czw Sty 07, 2016 8:25 pm
Ohohohoho, mój człowiek!
Mercury Black
Mercury Black
Pią Sty 08, 2016 2:51 am
Skoro nikt nie ma nic przeciwko, ranga zostaje wprowadzona. Czas rzucić ogłoszeniem.
Mercury Black
Mercury Black
Wto Sty 26, 2016 12:22 pm
Jako, że ostatnio myślałem nieco nad własną postacią, w mojej głowie pojawił się nowy pomysł. Jak każdy z was wie, postaci starzeją się razem z nami i każdego roku przeskakiwać będą do każdej klasy. Niemniej zauważyłem, że mimo że niektóre fora faktycznie decydowały się na podobny krok to chyba nikt nigdy nie wziął pod uwagę innej rzeczy. Nasze postaci nie mają 40 lat. Nadal są w fazie rozwoju, a często po 2 latach karty postaci robią się zwyczajnie nieaktualne. Stąd moja propozycja!

Każdy użytkownik będzie miał możliwość dodania aktualizacji do swojej postaci wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego. Dotyczy to rzecz jasna także mieszkańców, po prostu każdy otrzyma miesiąc-dwa (na spokojnie) kiedy będzie miał szansę zastanowić się na czym to polega. Przykładowo:

Mercury zaczynał 2 klasę w 2020 roku. Obecnie mamy 2021 rok. Mając 17 lat (właściwie już 18, bo urodził się w styczniu), na przestrzeni tych parunastu miesięcy z pewnością jakoś się zmienił. Dlatego w sierpniu/wrześniu dodaję mu do karty postaci notatkę:

01/09/2021
+ 4 cm wzrostu, obecny wzrost: 188 cm.
+ 3 kg, obecna waga: 74 kg.
W styczniu skończył 18 lat.
Jego charakter uległ drastycznej zmianie w momencie, gdy spotkał na swojej drodze parę poszczególnych osób. Mimo że nadal pozostaje manipulatorskim kłamcą, stał się bardziej otwarty względem tych, na których mu zależy. (...)
W marcu 2021 roku dorobił sobie niebieskie pasemka na górnej części włosów i dwa kolczyki w lewym uchu, co spotkało się z dość dużym protestem ze strony matki. Wszelkie próby namówienia go, by wrócił do poprzedniego wyglądu skończyły się jednak niepowodzeniem.
W wyniku wypadku samochodowego, którego padł ofiarą w czerwcu 2021 roku, jego prawy policzek przecina długa, poszarpana blizna powstała w wyniku wybuchu bocznej szyby, której odłamki poharatały mu twarz.

Rzecz jasna to tylko opis przykładowy. Dlaczego chcę coś takiego wprowadzić?
Przede wszystkim by rozwój waszych postaci ciągle trwał. Czasem jak jest, że zrobimy sobie 'knypkowatą' postać o ostrym charakterze i dużym kompleksie wzrostu, gra nam się nią przyjemnie... ale po czasie zaczyna nas to męczyć. Dzięki podobnemu systemowi, uczeń który w pierwszej klasie miał 156 cm wzrostu, w drugiej klasie może podskoczyć do 162, trzeciej 166, a czwartej osiągnąć 173 cm zrównując się z przeciętnymi chłopakami, przez co skończą się jego kompleksy. Rzecz jasna będziemy sprawdzać aktualizacje, by uniknąć przykładowo wzrostu o 40 cm w ciągu roku, co jest zwyczajnie niemożliwe. Chcemy dać wam opcję zabawy postacią, zachowując przy tym realizm.

W razie potrzeb podobne aktualizacje możemy wprowadzić daw razy do roku - przykładowo w lutym i sierpniu, gdzie będziecie mieli na to miesiąc. Zrównamy to wtedy po prostu z semestrami. Co sądzicie?
[MG] Cyrille Montmorency
[MG] Cyrille Montmorency
Fresh Blood Lost in the City
Wto Sty 26, 2016 12:31 pm
W koncu wizja z doroslym Cyrille moze stac sie prawda! Zobaczycie jeszcze bedziecie sie go bali!
Jestem jak najbardziej za, w sumie wielokrotnie mialem wrazenie na czesci innych for, ze uplywaja lata, a jednak moj bohater jest dalej mlodym bogiem... a czasami nawet bog musi isc na emeryture
Zreszta... kto by chcial siedziec wieki w jednej klasie~ to tak zartobliwie moja klasa jest zajebista! >W <
Sheridan Kenneth Paige
Sheridan Kenneth Paige
The Writers Alter Universe
Wto Sty 26, 2016 1:06 pm
Ja już pisałam Makjuremu na gg - jestem całkowicie za. Jednocześnie wzbogaci to rozgrywkę i uwygodni mi parę spraw. Poza tym, takie dodawanie domieszek realizmu daje kolejne szanse na rozwój postaci i na oficjalne uzasadnienie jakichś nowych dodatków etc., bez czepiania się innych o to, że "W KARCIE BYŁO INACZEJ".
Børre Palmer
Børre Palmer
Wto Sty 26, 2016 3:33 pm
Bardzo fajny pomysł, bo można gdzieś zawrzeć te zmiany. Ewentualnie może jakiś temat z aktualizacjami o postaci? Będzie wtedy można aktualizować wszystko na bieżąco, a jakieś podsumowanie roczne właśnie dać do kp, tak jak napisał Merc.
Chester Ó Heachthinghearn
Wto Sty 26, 2016 4:54 pm
No i mnie się bardzo podoba, tego chciałem. Co prawda, zmieniałem postacie nielegalnie.. ale teraz mogę to robić legalnie!
Wto Sty 26, 2016 5:58 pm
Propsuje~
William Wimsey
William Wimsey
Wto Sty 26, 2016 6:10 pm
Podoba mi się ten pomysł.
Alan Hayden Paige
Alan Hayden Paige
Wto Sty 26, 2016 6:24 pm
No ja już mówiłem, że pomysł jest okej.
Potem narzekałeś, że jest tylko okej, więc musiałem rozsypać ci confetti. Mam nadzieję, że publicznie nie muszę tego robić. Ale jestem za.

Dawaj moje confetti.
Anonymous
Gość
Gość
Pią Sty 29, 2016 11:50 am
Gicior pomysł zwłaszcza dla graczy z większym stażem.
Mercury Black
Mercury Black
Nie Lut 14, 2016 9:07 pm
Uwaga!

Właściwie to nie tyle pomysł, co swego rodzaju wstępne ogłoszenie. Niemniej chcę jak zawsze poznać waszą opinię. Zacznę krótkim wstępem:

Jak wygląda obecnie gra na forach RPG? Z reguły dwóch userów umawia się wspólnie, by przeprowadzić sobie fabułę. Na swój sposób rezerwują jeden temat, w którym z reguły nikt inny nie pisze czekając aż dana sesja się skończy. Czy tak wygląda życie w szkole? Akurat.

Idziesz korytarzem i w każdej chwili może wpaść na ciebie buntownik. Twój ruch nie spodoba się jakiemuś kujonowi czy nauczycielowi. Czy chodzi mi w tym momencie o NPC? Nie. Chcę wprowadzić wstępnie nazwaną "Strefę Wbijania". Wybierzemy sobie kilka (wstępnie koło 10) tematów na całym Riverdale, które otrzymają dopisek w tytule [SW]. Przykładowo:
Korytarz [SW].
Tak oznaczony temat, będzie tak zwanym tematem wolnym, gdzie nawet jeśli dwóch userów umówi się fabularnie - trzeci, czwarty, a nawet piąty może wpaść niezapowiedzianie do tematu i zwyczajnie ich zaczepić bez okrzyków "ŁEŁO ŁEŁO NIE CHCEMY CIĘ TU TO USTAWIONA GRA". Bo życie nie jest ustawione czyż nie?
I z góry krótkie odpowiedzi na pytania, które mogłyby paść.

Czy SW będzie wszędzie?
Nie, tylko w wybranych tematach jak wspomniałem.

Czy musimy brać w tym udział? Nie chcę by ktoś mi wbijał do tematu.
Nie, nie musicie. Jeśli nie chcecie brać w tym udziału to po prostu nie wchodzicie do danych działów z oznacznikiem.

Co jeśli jakaś osoba wbije i przestanie odpisywać?
Ignorujecie ją. Jeśli ktoś wam przymula i stopuje fabułę możecie takiego delikwenta zwyczajnie zignorować, skoro macie już chęci i wenę na odpis.

Czy możemy zignorować wbijającego?
W powyższym przypadku - tak. Jednak jeśli wbijający odpisuje regularnie z normalnym tempem to musicie brać jego akcje pod uwagę. Jeśli zbuntowany próbuje wam podstawić nogę czy wyrwać książkę z rąk to odpowiadacie na jego zaczepki czy to go wymijając czy rozpoczynając jakiekolwiek działanie. Nie zlewacie jego posta.

Jakieś inne pytania?
Nie Lut 14, 2016 9:13 pm
I na to czekałem.
Nie Lut 14, 2016 10:05 pm
Kurde, ja myślałem, że normalnie można tak wbijać :v No ale pomysł zacny milordzie!
Alan Hayden Paige
Alan Hayden Paige
Nie Lut 14, 2016 10:09 pm
No, ja też jestem za. I to niby funkcjonuje, ale ludzie przyzwyczaili się do myśli, że jak ktoś się umówił, to się im nie przeszkadza, a tak być nie powinno.
Sponsored content
Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: