Mercury Black
Mercury Black
Administrator Sovereign of the Power
RIVERDALE - NOWA ODSŁONA 2020
Sro Gru 18, 2019 11:59 pm

Ostatnio zmieniony przez [MG] Mercury Kyan Black dnia Sro Lut 05, 2020 9:07 am, w całości zmieniany 1 raz
- Wyobraźcie sobie, że tu właśnie jest jakaś porywająca, fantastyczna przemowa, która rozbudza wasze serca i tak dalej. -

Teraz na poważnie. Jako że jestem olbrzymim fanem powiedzenia nowy rok, nowy ja, postanowiłem że czas wywalczyć jakiś fajny nowy wygląd. I tutaj właśnie pojawia się główne pytanie do was.

W jakiej kolorystyce chcielibyście zobaczyć Riverdale?

Pozostać przy jasnej odsłonie, a może wręcz przeciwnie, wrócić do jakiejś ciemniejszej? Granaty z elementami czerwieni? Szarości? Cokolwiek przyjdzie wam do głowy - piszcie w temacie, zrobimy ankietę i wybierzemy kolorystykę wspólnie. Wtedy będę mógł usiąść i zacząć się bawić. Nie chcę obiecywać żadnych dat, bo z czasem u mnie bywa tragicznie (choć od Nowego Roku powinno być lepiej), ale trzeba mieć jakąś podstawę.

Ponadto jeśli macie wszelkie uwagi dodatkowe - także śmiało piszcie. Może macie w głowie jakiś konkretny wygląd ogłoszeń? Uważacie, że brakuje skrótów do najważniejszych tematów w formie rozsuwanego koła? CB nie powinno mieć autologowania, a może w ogóle powinniśmy z niego zrezygnować i na przykład zastąpić discordem? (Ale błagam nie, nienawidzę Discorda. *parsk*)
Dyskutujmy, w końcu to że ktoś rzuci swoją propozycję nie znaczy, że z miejsca zrobię "Tak, jasne. Klient nasz pan". Będę brał wszystko pod uwagę, ale nie będę wprowadzał wszystkiego jak leci, miejcie to na uwadze.

Czas zadbać o nasze forum!
M.
Anonymous
Gość
Gość
Re: RIVERDALE - NOWA ODSŁONA 2020
Czw Gru 19, 2019 10:37 am
Jeśli chodzi o kolorystykę, to podoba mi się jak jest. Problemem są dla mnie za małe fonty :< Dałoby się je zwiększyć chociaż o te 1.5px?
Mercury Black
Mercury Black
Czw Gru 19, 2019 12:55 pm
Wszystkie fonty na całym forum? Tytułów, subfor, na CB, w postach etc?
Sheridan Kenneth Paige
Sheridan Kenneth Paige
The Writers Alter Universe
Czw Gru 19, 2019 2:46 pm
W sumie, Riverdale zawsze pasuje mi do takiego przytłumionego granatu i pastelowej szarości, co jest w sumie trochę smutasowe, alenojenyno. Jeszcze z takimi bordowymi akcencikami, ohhohoho. (To pewnie przez kolory grup, ja Wam mówię.) Oczywiście zostawiając białe albo właśnie jasnoszare pola postów, bo jednak jakby wszystko było ciemne to bleh. XD W ogóle nie wiem czy to tylko moja faza na te fonty, ale strasznie mi się ostatnio podobają coolvetica, josefin sans, futura i bebas neue z bezszeryfowców i WYDAJE MI SIĘ, że któryś z nich mógłby nawet ładnie pasować do tej kolorystyki, więc dorzucam je tak dla inspiracji. JA TAK STRASZNIE PRZEPRASZAM, JEŚLI BRZMIĘ JAKBYM COKOLWIEK NARZUCAŁA, po prostu mój mózg dał mi jakąś dziką wizję i aż musiałam ją podrzucić XDDD

Jeśli chodzi o wielkość fontów, to może w opisach subforów i profilach są troszkę małe? Ja generalnie lubię malutkie fonciki, ale rozumiem, że niektórym mogą już być za drobne.
Anonymous
Gość
Gość
Czw Gru 19, 2019 2:53 pm
[MG] Mercury Kyan Black napisał:Wszystkie fonty na całym forum? Tytułów, subfor, na CB, w postach etc?

Nie, chodzi mi tylko o te w opisach subfor, profilach i i przy pisaniu postów. Reszta jest w porządku
Mercury Black
Mercury Black
Czw Gru 19, 2019 3:46 pm
Sheridan Kenneth Paige napisał:JA TAK STRASZNIE PRZEPRASZAM, JEŚLI BRZMIĘ JAKBYM COKOLWIEK NARZUCAŁA, po prostu mój mózg dał mi jakąś dziką wizję i aż musiałam ją podrzucić XDDD

Hej, przecież właśnie o to chodzi byście podrzucali takie rzeczy. Dla mnie zmienienie fontu na forum to kwestia jednego słowa, a przynajmniej będę miał jakąś gotową bazę, na której będę działał.

[MG] Leilani Ruth Cigfran napisał:Nie, chodzi mi tylko o te w opisach subfor, profilach i i przy pisaniu postów. Reszta jest w porządku

Jasne! Wezmę pod uwagę przy nowym wyglądzie na pewno, bo kojarzę że kilka osób prosiło, by zmienić wielkość fontu w tych miejscach, a nie mogliśmy tego obecnie zrobić, bo zwyczajnie zepsułby resztę wyglądu.

Co do kolorystyki - właśnie zastanawiałem się nad połączeniem granatowego tła i szarego środka. By pozostało jasne, ale nie białe. Biały się strasznie odcina i nawet jeśli wygląda estetycznie to koniec końców potrafi szybko zmęczyć oczy. Powalczę pewnie nieco z różnymi kombinacjami i podrzucę wam jak się to wszystko prezentuje, gdy już zacznę. Gdyby też ktoś miał oczywiście pomysł na konkretne kolory, może wrzucić poglądowy obrazek do oceny jak choćby czegoś tak banalnego:

Anonymous
Gość
Gość
Pią Gru 20, 2019 1:37 pm
Jeśli chodzi o wygląd ogłoszeń, to przyszedł mi do głowy taki pomysł:
RIVERDALE - NOWA ODSŁONA 2020 Pomysl10

Proszę wybaczyć nieciągłości robione na szybko w Photoshopie :"D
To na obrazkach to miał być hover jak coś.
Mercury Black
Mercury Black
Pią Gru 20, 2019 2:25 pm
Wszystko pięknie zrozumiałe! A myślicie właśnie by zostawić w ogóle taki obecny styl ogłoszeń czy idziemy w coś całkowicie nowego? Podoba wam się ten messengerowy styl z lewej? Ewentualnie bym go po prostu nieco dopracował i zrobił jeszcze bardziej... no. Messengerowo.

Z pogodą właśnie zawsze był problem, że nie do końca to aktualizowaliśmy na bieżąco, a i tak każdy sobie ustalał fabularnie jak wygląda sytuacja na froncie. Może ewentualnie rzucić tam jakiś opis z najaktualniejszym stanem miasta? Albo... będziemy tam wrzucać te naglące sytuacje o których rozmawiamy w strefie MG *konspiracyjny szept*. Tak, to może być fajne. Tak czy inaczej dzięki za pomysł, do hoverów na pewno wrócimy. *kiwa łbem*

Linki też, myślę że albo można przywrócić albo w ogóle zrobić rozwijane z boku menu z najpotrzebniejszymi rzeczami. Na pewno moglibyśmy tam nieco więcej wcisnąć.
Sunzhong Huang
Sunzhong Huang
Fresh Blood Lost in the City
Pią Gru 20, 2019 10:22 pm
Przeczytałem to, co zostało wyżej wypowiedziane i o dziwo wszystko do tej pory mi odpowiada, odnośnie fontów, bo to dla mnie czarna magia i wolę zostawić to ludziom, którzy się znają. Jednakże pozwólcie, że podrzucę swoje trzy grosze.
W kolorystyce, tym razem poszedłbym w granaty i pastelowe odcienie szarości, bo to może naprawdę estetycznie wyglądać i być przyjemnym dla oka. Jeśli chodzi o podane dotychczasowe poglądy kolorystyczne to wybieram numer dwa. Nie jest takie zbyt krzykliwe od tego pierwszego. Jeśli chodzi o komunikowania się to z CB możecie zrobić co chcecie, bo rzadko z niego korzystam. Wygodniej jest mi kontaktowanie przez tg. A do discorda jestem średnio nastawiony.
Panem ogłoszeń, może przybrać postać bardziej messengerowego, bo to też będzie wyglądało bardziej estetyćzniej i przyjemniej dla oka. Pogodę można zamienić na aktualnt stan miasta oraz dodać tą strefę MG, gdzie były tam napisane ważne informacje widoczne dla pozostałych.
Mam nadzieję, że moja gadka w czymś pomogła (chociaż, czasem wydaje mi się, że moje gadanie jest niepotrzebne xD).
[joker] 0ctavian
[joker] 0ctavian
Pią Gru 20, 2019 10:58 pm
Mercury napisał:Co do kolorystyki - właśnie zastanawiałem się nad połączeniem granatowego tła i szarego środka.
Mocno popieram. Szary brzmi lepiej niż biały, bo mimo wszystko oczy się po jakimś czasie męczą.

Co do tablicy - brakuje mi miejsca na ogóle ogłoszenia (nie te fabularne). Proponowałabym je dać tam, gdzie jest aktualnie obrazek, mogłyby się zamieniać z pogodą za pomocą jakichś strzałek, czy coś.

Mercury napisał:Podoba wam się ten messengerowy styl z lewej?

Wygląda dobrze. Przynajmniej wydarzenia fabularne nie są rzucone tak "na sucho" i przyciągają wzrok.

A skoro już jesteśmy przy wyglądzie... Pamiętam, że kiedyś forum miało wygląd M&A, fajnie byłoby je zobaczyć znowu w takiej odsłonie. Wiem, że pomysł może zgrzytać, ale i tak go tutaj zostawiam. Bo czemu by nie.
[MG] Cyrille Montmorency
[MG] Cyrille Montmorency
Nie Gru 22, 2019 8:34 pm
Co do kolorystyki to zostawię to w rękach ludzi bardziej odpowiednich *wink*. Chociaż bordowy brzmi I wygląda dobrze!

ALE KTOS TU MOWIL O POWROCIE DO A&M W STYLU?!
Bo ja to chętnie! >
Sheridan Kenneth Paige
Sheridan Kenneth Paige
Nie Gru 22, 2019 8:54 pm
POPIERAM MANGOSTYL, albo raczej ogólnie powrót do artów. Jak ktoś będzie chciał używać zdjęć, to ZAWSZE można je jakoś przerobić i zero spinki. UwU

(ogólnie to jak na początku przeczytałam M&A to musiałam wygooglować ten termin i to co wyskoczyło to nie "manga i anime", więc miałam zastój mózgowy w cholerę i dopiero Merc mi uświadomił rzeczy xDDDDDD)
Sunzhong Huang
Sunzhong Huang
Pon Gru 23, 2019 2:15 pm
Ogłoszenia niezwiązane z fabułą, również brzmi nieźle i jestem za takim rozwiązaniem, że to mogłoby zmieniać się z pogodą za pomocą jednego kliknięcia.
Powrót do stylu A&M... nie za bardzo mnie się to uśmiecha. Powrót do tego stylu byłby dla mnie trudny, ponieważ już w 100% przekonałem się do wizerunku realistycznego. Z tym wizerunkiem o wiele łatwiej mi się gra i przyjemniej. Podsumowując, byłbym za zostaniem przy tym wizerunku co jest.
Mercury Black
Mercury Black
Pon Gru 23, 2019 2:41 pm
Ja bym jak najbardziej był za powrotem do mangi i anime, ale to ja. Zakładałem forum z myślą, że 'ooo któregoś dnia będę mógł sam rysować sobie avatary'. Masę zabawy sprawiało mi rysowanie czegoś na walentynki, obrazki z zimy i tak dalej. Chciałem wrzucać to wszystko na Mercowego Instagrama jak już ogarnę odpowiedni poziom... No i nie mogę, mimo że teraz "umiejętnościowo" czuję się na siłach (gorzej z czasem w ostatnich miesiącach, khe). Odebrało mi to masę motywacji zarówno w kwestii pisania, jak i rysowania [bo co mi po rysowaniu Merca, skoro nigdzie nie idzie tego wrzucić poza działem artystycznym, który i tak jest równo zlewany], ale znowu - to ja. Mogę dalej trwać w trybie administratorskim nieszczególnie popychając swoje postacie do przodu i po prostu tworząc im poduniwersa, bo wiadomo. Wygląd był już zmieniany dwa razy, przechodziliśmy z anime do pośrednich, aż w końcu do realnych... i nie wiem czy wyszło nam to na dobre, bo userów mamy garstkę, a większość która przychodziła pytała czy zamierzamy wrócić do anime wyglądów. Do typowych graczy SL aż tak nie trafiamy, bo nie jesteśmy typowym SLem i ciężko mi znaleźć jakiś złoty środek. Bo zawsze ktoś będzie chciał to, a ktoś tamto. To z czym się zdecydowanie zgodzę to że zdjęcia można na rysunkowe przerobić. Anime na zdjęcia nie przerobisz. A fakt, że gram postacią która ma czarno-białe włosy, podczas gdy na wszystkich zdjęciach mam czarnowłosego Azjatę bez żadnych białych akcentów, bo ludzie nie są aż tak walnięci, trochę dobija nawet jeśli są hot.

Odnośnie ogłoszeń - odnotowane.
Sheridan Kenneth Paige
Sheridan Kenneth Paige
Pon Gru 23, 2019 4:07 pm
Ogólnie miałam czekać aż ktoś jeszcze się wypowie, zanim znowu się wtrącę, ale w sumie potem sobie uświadomiłam, że mam jeszcze parę rzeczy do dodania. xD

• mam w sumie podobny problem z moją Mio i paroma innymi postaciami, co Merc. Mnóstwo postaci poszło u mnie w przebranżowanie na inne osoby, bo po prostu znalezienie im wizerunku było niemożliwe. Sher dostawała jakieś randomowe laski na avatar zanim Chester (bless his soul) znalazł mi super dziewczę na jej av, ale to nadal nie było 100% to. Teraz znalazłam jakąś inną, ale to...no nie wiem, nadal nie wydaje mi się to okej. Na Mio mam 2 modelki, które mają zupełnie odmienne pyszczki, bo każda ma coś innego, co Mio pasuje. Z artami jest o tyle spoko, że po prostu dobierasz styl artysty pod postać. Inną sprawą jest też to, że postaci idą trochę w odstawkę, bo ciężej zobrazować je sobie w jakiejś scenie jako realne osoby niż gdybyśmy używali artów jako avatarów. Mam tonę NIESAMOWICIE ekspresyjnych postaci, które strzelają takie miny i reakcje, że nie da się tego wkleić na realny pysk;
• odbyliśmy na ten temat dyskusję z paroma osóbkami poza forum, ale znamy ludzi, którzy dosłownie zostawili Riverdale dlatego, że nie chcieli używać realnych wizerunków i nie chcą wrócić do gry, więc teraz dorzucę ją tu. I jasne, jakby to była jedna osoba, to pies to trącał, ale to jest kilka osób. Jest Cyryl, który jest mniej aktywny i do teraz siedzi ze swoim animu avem, bo po prostu ma jedno wielkie "meh" na realne wizerunki. Jest naprawdę stara userka - Morke - którą w sumie pewnie nie każdy zna, bo nie zabawiła u nas długo, ale dla niej branie wizerunku realnego na postać wydaje się po prostu niezbyt okej. Jest Yasuo, też stara userka, która też kręci na to noskiem. No i lista w sumie idzie dalej, bo jeszcze z parę takich osób wymienię;
• jak już mówiłam i Merc też, można zawsze zbalansować to wszystko, mieć best of both worlds i narzucić jakiś efekt na zdjęcie tak żeby nie było zbyt... odstające xD tak że w sumie, zdjęciowicze by na tym aż tak nie ucierpieli;
• w sumie wyzdychało nam sporo użytkowników, którzy niby nie mówili, że powodem ich odejścia jest ta przerzutka na zdjęcia, ale wykruszyli się na krótko po tym "eksperymencie". Pszypadeg?;
• naprawdę mało jest teraz dużych m&a for, które żyją długo i są faktycznie ciekawe. Riverdale było spore, ludzie grali, byli faktycznie aktywni, mamy już kilka lat, i w sumie strzeliliśmy sobie w kolano tą zmianą na realne avy (i biorę na siebie częściową odpowiedzialność, bo głosowałam chyba wcześniej za przejściem na zdjęcia nawet, ECH), bo w innym wypadku nadal bylibyśmy tym dużym, fajnym i długo stojącym forum z artami. A że świat pbf-ów jest w sumie mały i teraz siedzą na nim głównie starzy userzy, bo raczej nie ma napływu młodzików, to z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że ci "weterani" raczej szukają forów animcowych, bo po prostu większa nostalgia.

Oczywiście wszystko tutaj jest z mojego doświadczenia, znajomych i opinii, więc jak ktoś miał jakieś inne otoczenie czy cokolwiek, to nie neguję, że tak też mogło być dla Was! (Patrzcie na Szer, która dorzuca allegedly na koniec każdej wypowiedzi.)
Sponsored content
Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: