Hurricane
Hurricane
Fresh Blood Lost in the City
Event Escape Room - research
Nie Maj 28, 2017 2:17 pm
Moi drodzy!

Zrodził się pomysł, aby zrobić event w odrobinę inny sposób niż do tej pory i stąd moja prośba, abyście powiedzieli, co o tym myślicie i jak wiele osób chciałoby w tym wziąć udział.
Główną myślą eventu byłyby zagadki, dzięki rozwiązywaniu których uczestnicy popychaliby do przodu rozwój wydarzeń, dowiadywali się coraz więcej o danej sprawie, a w końcu doprowadzali do jej rozwiązania... albo nie! Koniec przygody będzie zależał od podejścia, decyzji i pomysłów uczestników.
Osoby, które w jakiś sposób się wyróżnią będą miały szansę zgarnąć dodatkowe wskazówki.
W mojej głowie przypomina to połączenie Survivora z Escape Roomem: zadania będą czasami wymagały wyobraźni, złamania kodu, czasem współpracy, a czasem zadecydowania o tym, kogo poświęcić na korzyść drużyny i dla dobra sprawy itd.
Myślę, że trwałoby to krócej niż normalne eventy i było bardziej dynamiczne, bo ustalilibyśmy ile mniej więcej czasu chcecie na odpowiedź (ogólnie na odpis, nie podanie rozwiązania zagadki) i osoby, które nie zdążą w tym terminie po prostu pomijamy, brane są pod uwagę (i nagradzane) tylko te pomysły czy odpowiedzi, które zostały napisane.
Jeśli chodzi o sam sposób zapisu to pisalibyście posty tak jak zawsze, najwyżej jeśli zadanie wymagałoby od postaci na przykład zaznaczenia czegoś na mapie, wrzuciłbym do posta (lub przesłał na PW) grafikę z mapą, wy byście coś na niej zaznaczyli i mi odesłali, aby uniknąć mozolnego opisywania i ewentualnych błędów wynikających z różnego wyobrażenia sobie jakiegoś przedmiotu.
Od was indywidualnie zależałoby czy współpracujecie z całą drużyną i jak bardzo sobie ufacie.
Przez pokoje przeprowadzałby was host, opiekun, który sprawdzałby poprawność odpowiedzi i czuwałby nad drużyną, żeby nie utknęła w martwym punkcie. Albo żeby w ogóle nie stała się martwa...

No! Co o tym myślicie? Macie jakieś pomysły? Pytania? Skargi? Zażalenia? Jak żyć, panie premierze, jak żyć?
Diane Carlin-Ramos
Diane Carlin-Ramos
Re: Event Escape Room - research
Nie Maj 28, 2017 2:42 pm
Boże kocham już ten pomysł. Myślę, że możnaby jeszcze trochę wkręcić do tego elementy z The Cube (trochę więcej akcji, może jakaś śmierć).
Mercury Black
Mercury Black
Administrator Sovereign of the Power
Wto Maj 30, 2017 8:50 pm
Ja już pisałem prywatnie, ale napiszę i tutaj - pomysł jest genialny, masz moją łapę. Totalnie czekałem, żeby w końcu wziąć udział w jakimś evencie, a fakt że będzie on twój tylko mi zwiększa całą przyjemność z oczekiwania aż się pojawi.
Alan Hayden Paige
Alan Hayden Paige
Wto Maj 30, 2017 10:24 pm
Totalnie jestem za. Ciekawy pomysł i możliwe, że sam wezmę udział, jeśli czas mi na to pozwoli.
Winter Blythe
Winter Blythe
Wto Maj 30, 2017 10:34 pm
O nie, jestem za. Bardzo za. Zmotywowałeś mnie właśnie podwójnie, żeby w końcu wszystko nadrobić, czas też znajdę, choćby nie wiem co. *kiwa głową* I chyba nie mam niczego do dodania, już czekam.
Koss
Koss
Wto Maj 30, 2017 10:34 pm
Nie chcę być czarnowidzem, ale znając zdolności graczy, ich inwencję do dziwnych pomysłów w takich sytuacjach i częste niewyrabianie się w terminach, szybko może tutaj umrzeć albo drużyna albo sesja :D. Ale nie widzę powodu, żeby nie spróbować, może jest w tym metoda, której ja nie dostrzegam.
Sigrunn Northug
Sigrunn Northug
Sro Maj 31, 2017 9:30 am
Podpinam się do uwagi Kossa. Brzmi super i w ogóle, ale nie jestem przekonana, czy w praktyce będzie to wyglądać równie fajnie i czy faktycznie wyjdzie tak dynamicznie. Ale może się mylę i faktycznie jest to genialny pomysł, a ja tylko marudzę, bo nigdy czegoś takiego nie widziałam i nie umiem sobie wyobrazić, dunno
Hurricane
Hurricane
Sro Maj 31, 2017 11:54 am
Jeśli chodzi o dynamikę takich zadań to akurat miałem styczność z podobną formą, gdy brałem udział w internetowych wersjach Survivorów. Byliśmy tam podzieleni na drużyny i raz rozwiązywaliśmy zadania wspólnie w 'plemionach', a raz indywidualnie. Przeważnie prowadzący wyznaczał czas w minutach, jako jedno z kryteriów wykonania zadania, wiadomo, kto pierwszy ten lepszy. Zbieraliśmy się, 15 minut pracy i do widzenia. Oczywiście to zależało od zadania, ale ja nie będę tworzył takich tasiemców! Tu myślę, że nie dawałbym tak krótkiego terminu nawet do szybkich zadań, ale tak jak pisałem: ci, którzy wezmą udział i dadzą jakąś odpowiedź, będą kreować jak event się potoczy i czy osiągną wyznaczony cel. Też chciałem początkowo ruszyć z małą grupą, wtedy łatwiej się zgrać i dogadać.
Inwencja i dziwne pomysły? To dobrze! Niektóre zagadki nie będą zbytnio na to pozwalać (np. łamanie haseł), a niektóre będą na to nastawione.
Co do czasu, który uczestnicy na to będą musieli poświęcić to będzie pewnie porównywalny jak z eventem opisowym, bo jak w zwykłym evencie trzeba opisać, co robi postać, tak tu na przykład uzupełnić fragment krzyżówki albo podstawić coś do kodu itd. i wrzucić to w posta. Myślę też, że niektóre części będą krótsze, bo będą wymagały na przykład połączenia fragmentów jakiejś układanki, której część dostanie każda osoba.
Zawsze mogę podrzucić przykładowe zadania, żebyście zobaczyli jak to wygląda w praktyce. C:
[MG] Cyrille Montmorency
[MG] Cyrille Montmorency
Sro Maj 31, 2017 6:18 pm
Jestem tak bardzo na tak! Po prostu nie wiem co tu więcej dodać.
Sponsored content
Powrót do góry
Pozwolenia na tym forum: